Op mod 60 borgere deltog under borgermødet den 6. februar 2024 om Nanortaliks fremtid. Mødet var indkaldt at borgmester Stine Egede på baggrund af kommunalbestyrelsens ønske om at tage debatten med borgerne vedr. nogle borgeres ønske om at Nanortalik melder sig ud af Kommune Kujalleq.
Stine Egede indledte med at udtrykke, at hun manglede konkrete argumenter for ønsket om at ville ud af kommunen og ønskede en dialog om hvad kommunalbestyrelsen mangler at gøre. Det kunne konstateres at gruppen af borgere, der har igangsat en underskriftindsamling for udmelding fra Kommune Kujalleq ikke var til stede på mødet.
På mødet blev der først fremlagt en række faktuelle og økonomiske data omkring kommunen og særligt om Nanortalik. Og der var uddelt papir med oplysning om de tiltag kommunalbestyrelsen havde iværksat af relevans for Nanortalik. Dernæst var der åbent for at stille spørgsmål.
Nogle af spørgsmålene fra de fremmødte handlede om:
- Nedbringelse af antallet og udgifterne til anbringelse af børn.
- Ønske om flere praktikanter i Nanortaliks administration.
- Hvordan kan kommunen understøtte iværksættere til at købe f.eks. værksted, når kommunen sælger ud af bygninger.
- Ønske om mere kompetenceudvikling og mere tværfagligt samarbejde.
- Hvordan krydstogtturister kan serviceres bedre og opnåelse af større kendskab til hvad turisterne ønsker at købe.
- Spørgsmål om hvornår der bliver byggemodnet til erhvervsområder.
- Ønske om at udbudskrav sikrer at det lokale erhvervsliv kan tilgodeses.
- Hvordan kan antallet af højtlønnede i kommunen spredes mere ud til Nanortalik og Narsaq.
Stine Egede lovede af undersøge hvordan udviklingen har været med hensyn til ansatte i administrationen, siden oprettelsen af storkommunen.
Stine Egede udtaler:"Det var rart at møde borgerne, høre deres spørgsmål, holdninger og fornemme stemningen. Jeg hørte ikke nogen på mødet udtrykke at man vil have sin egen kommune i morgen. Jeg hørte til gengæld tilfredshed med flere af de tiltag kommunen har iværksat på børn og unge området, som blandt andet har resulteret i færre indbrud og hærværk, der blev udtrykt tilfredshed med ISG´s arbejde og med sænkelse af skatteprocenten. Og så hørte jeg naturligvis også en del forslag til hvad og hvordan tingene kan gøres bedre. ”