Generelt
Alle i Grønland skal have mulighed for at få en uddannelse. Igennem uddannelse får du nyttig viden, som du kan bruge resten af dit liv. Med en uddannelse i hånden bliver dine jobmuligheder også større. Du kan søge om optagelse både på uddannelser i og uden for Grønland.
Et af uddannelsesstederne uden for Grønland er de danske højskoler. En højskole er en fri og almen skole. Det betyder, at der hverken er faste fag eller et fast pensum. Du skal selv bestemme, hvilke fag du gerne vil have. En højskole er derfor et godt sted til at finde ud af, hvad du vil. Ved du det allerede, er det en god forberedelse til dine videre studier.
Et højskoleophold varer mellem 6 til 10 måneder og starter som regel midt i august eller i starten af januar. På enkelte højskoler kan du starte i midten af oktober.
Muligheder på højskolerne
De danske højskoler er delt op i ungdomshøjskoler og almene højskoler:
- Ungdomshøjskoler optager elever, der er mellem 16 og 19 år
- Almene højskoler optager elever, der er mellem 17½ og 25 år
Mange højskoler tilbyder studieforberedende fag, som kan forberede dig til dine videre studier ved f.eks. universitetet eller en af erhvervsuddannelserne.
Ud over de studieforberedende fag fokuserer højskolerne på forskellige ting som f.eks.:
- Musik
- Kunst
- Idræt
- Sprog
- Sundhed
Du kan finde flere oplysninger om de danske højskoler på deres fælles hjemmeside.
Betingelser
For at kunne blive optaget på de danske højskoler skal du:
- Kunne tale og læse dansk på et niveau, så du kan følge med i undervisningen
- Ikke have problemer med misbrug af f.eks. spiritus eller euforiserende stoffer
Når du går på højskole, bor du på skolen sammen med dine medstuderende. Det betyder, at du skal være sammen med andre unge 24 timer i døgnet. Derfor skal du være klar til at forlade din familie og din hjemby eller -bygd. Du skal også være klar til at tage ansvar for dig selv og dine medstuderende på højskolen.
Takster
Til forskel fra mange andre uddannelsessteder koster det noget at gå på højskole. Selve opholdet kan koste mellem 1050 og 1700 kroner om ugen. Herudover skal der betales for:
- Undervisningsmaterialer
- Studie- og ferierejser
- Et indmeldingsgebyr
Hvis du tager af sted på egen hånd, skal du selv betale for både rejsen til Danmark og alle udgifterne i forbindelse med opholdet på højskolen.
Andre yderligere oplysninger kan hentes på www.iserasuaat.gl under Majoriaq Højskole.
Henvist af Majoriaq
Hvis du bliver sendt på højskole gennem Majoriaq, kan du få følgende udgifter dækket:
- Selve opholdet bliver betalt af din uddannelsesstøtte
- Din lokale Majoriaq betaler indmeldingsgebyret
- Under dit højskoleophold får du de fleste steder 500 kroner om ugen i lommepenge. Af dine lommepenge skal du betale for dine undervisningsmaterialer
Før du rejser, skal du og din uddannelsesvejleder aftale, hvem der skal betale for dine studie- og ferierejser. Skal du selv betale, kan du søge om støtte til studierejse ved uddannelsesstart. Det skal du gøre i din lokale Majoriaq.
Ansøgning
Hvis du ikke selv kan betale for rejsen til Danmark og opholdet på højskolen, kan du henvende dig til din lokale Majoriaq. Her skal du og uddannelsesvejlederen lave en handleplan for dit højskoleophold. En handleplan er en beskrivelse af det forløb, du skal igennem for at få en uddannelse. Du skal være opmærksom på, at Majoriaq kun sender et meget begrænset antal personer på højskoleophold, så du kan ikke være sikker på at komme af sted.
Bemærk
Hvis du søger gennem Majoriaq, kan du ikke søge om optagelse på alle de danske højskoler. Vejlederen på din lokale Majoriaq kan fortælle dig, hvilke højskoler du kan blive optaget på.
Departementet for Sociale Anliggender, Familier, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
Imaneq 1A, 701
Postboks 970
3900 Nuuk
Telefon: (+299) 345000
E-mail: ISN@nanoq.gl
Imaneq 4
Postboks 1029
3900 Nuuk
Telefon: (+299) 34 50 00
E-mail: ikin@nanoq.gl
Hjemmeside: www.naalakkersuisut.gl